Vårfrukyrkan

Sevärdhet & Utsikt

Vårfrukyrkan

Vårfrukyrkan Modern kyrka i Fruängen

Modern kyrka i Fruängen

När Fruängen i slutet av 1950-talet växte fram som stadsdel byggde Brännkyrka församling ett kyrkcentrum med verksamhetslokaler av olika slag. Kyrkcentret ritades av arkitekt Sven Hesselgren och invigdes 1963.

Efter en motion i kyrkofullmäktige 1999 om en ny kyrka i Fruängen utlystes en arkitekttävling våren 2003. Nära 200 förslag inkom. Vinnare blev förslaget "Sub tecto, sub divo" (under taket, under himlen), inlämnat av zuezarkitekter ab genom Lars Bjursten och medarbetaren Kerstin Holmer.

Namnet Vårfrukyrkan syftar på Maria, Jesu moder, och knyter an till Fruängen, där alla gator är uppkallade efter kända kvinnor.

Byggnaden är uppförd i platsgjuten betong. Ett kors i "blödande" stål är den enda utsmyckningen på fasaden. Högt placerade glaspartier i öster och norr och i taket släpper ner ljus från ovan. Väggarna öppnar sig utåt som händer lyfta mot himmelen i bön. Konstnären Laris Strunke har utfört den 100 kvadratmeter stora takmålningen och målningen på korväggen. Den konstnärliga utsmyckningen möjliggjordes genom ett generöst bidrag av Wicanderska fonden, Konstakademien.

Arkitekt Chet Kanra har utformat altare, dopfunt och ambo, tillverkade i stål och sten. Walther Thür-orgeln, som tidigare gjort tjänst i "kyrksalen", är nu anpassad färgmässigt för det nya kyrkorummet. Genom ett stort fönster i norr blickar man ut på klostergården. En sten i svart granit fångar upp regnvattnet från taket och leder det till en damm i mitten av gården.

Från klocktornet ljuder två klockor, den ena skänkt av församlingens Lekmannakår och avsedd för en kyrka i Västertorp som aldrig blev byggd, den andra en gåva av Fruängens kyrkliga syförening 1963.

Foto: Ankara

Lägg till en tagg
Arrangör av Vårfrukyrkan

Brännkyrka församling

Websida

http://www.brannkyrka.org

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Hägersten, Fruängens Kyrkogata 3

Spara intressen för Vårfrukyrkan
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Vårfrukyrkan

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Vårfrukyrkan

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt S:ta Clara kyrka
Kyrkan vid T-Centralen
Sevärdhet & Utsikt S:t Görans Kyrka
1900-tals kyrka på Kungsholmen
Sevärdhet & Utsikt Katarina kyrka
Barockkyrka vid Högbergsgatan
Sevärdhet & Utsikt Hedvig Eleonora Kyrka
Vacker arkitektur från 1737
Sevärdhet & Utsikt Kungliga slottet
Kungafamiljens residens, tre museer och
Jag söker
Laddar guider...