Bromma kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Bromma kyrka

Bromma kyrka Stockholms vackraste kyrka

Stockholms vackraste kyrka

Brommalandet omges på tre sidor av Mälarens fjärdar och vikar. Vid medeltidens början var vattenvägarna Svearikets viktigaste samfärdsled från havet och in mot den rika bygden runt Mälarens stränder. Under 1100-talets senare del ansågs det nödvändigt att befästa trakten. Då uppfördes ett runt borgtorn på Stockholmen och de båda fästningskyrkorna i Bromma och Solna.

Bromma kyrka består idag av sju byggnadsdelar; rundhus, långhus, kor, sakristia, gravkor, vapenhus och krypta. Äldst är det gråstensmurade rundhuset, som antas ha tillkommit på 1160- eller 70-talet. Ursprungligen hade kyrkan också en absid i öster av samma höjd som långhuset. Den revs 1727. Vid slutet av 1400-talet tillkom det rektangulära långhuset i väster och sakristian i norr, båda av gråsten. Sakristians nordvägg vätter nu mot ett åttasidigt gravkor, krönt av en sluten lanternin. Det uppfördes omkring 1703 för ätten Hjärne. Kyrkans tresidigt avslutade kor byggdes på det medeltida korets plats omkring 1728 som gravplats åt Gabriel Stierncrona och hans ätt. 1966-68 grundförstärktes kyrkan. Samtidigt byggdes en underjordisk krypta och ett vitputsat vapenhus byggdes till i väster. Rundhusets praktfulla karnissvängda barockhuv med dess åttkantiga lanternin och höga tornspira tillkom 1681.

Interiör från Bromma kyrka
Långhusets väggar och valv är smyckade med kalkmålningar från 1400-talets slut av Albertus Pictors skola. Efter att ha varit överkalkade togs de fram och restaurerades hårt 1906. Motiven är hämtade från såväl Gamla som Nya Testamentet. På rundhusets södra vägg hänger ett triumfkrucifix från 1400-talets mitt. På motsatt sida är predikstolen placerad. Den skänktes till kyrkan 1686. Den femsidiga korgen är indelad i rundbågiga fält med målningar av Kristus och de fyra evangelisterna. I taket hänger åtta änglar, som sattes upp 1685. Altaruppsatsen i trä är från 1684. Den omges av två statyer av Petrus och Paulus. Tavlan är från 1818 och föreställer Kristi gravläggning. I kyrkan finns också fler ståtliga epitafier.

Ur. Kyrkguiden - Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, tredje reviderade upplagan 2001.

Bromma kyrka utsågs till Stockholms läns vackraste kyrka av Radio Stockholms lyssnare under hösten 2006.

Lägg till en tagg
Arrangör av Bromma kyrka

Bromma församling

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=653296

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Bromma, Gliavägen 100

Spara intressen för Bromma kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Bromma kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Bromma kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt S:ta Clara kyrka
Kyrkan vid T-Centralen
Sevärdhet & Utsikt S:t Görans Kyrka
1900-tals kyrka på Kungsholmen
Sevärdhet & Utsikt Stockholm panorama
Bästa vyn av Stockholm med Strömma
Sevärdhet & Utsikt Katarina kyrka
Barockkyrka vid Högbergsgatan
Sevärdhet & Utsikt Hedvig Eleonora Kyrka
Vacker arkitektur från 1737
Jag söker
Laddar guider...