Mariehällskyrkan

Sevärdhet & Utsikt

Mariehällskyrkan

Mariehällskyrkan Annorlunda kyrka i Bromma

Annorlunda kyrka i Bromma

Mariehällskyrkan är inrymd i en bred, monumental byggnad i stadsdelen Mariehäll i Bromma. Förutom kyrkan, rymmer huset församlingslokaler och ett antal lägenheter, däribland en komministerbostad. Den ursprungliga kyrksalen invigdes 1972 till kyrka.

Fasaderna är putsade i en svagt gul färgton. Kyrkdelen markeras genom höga, rundbågade fönster på två sidor, ett fritt monterat, guldfärgat kors på hörnet mellan huvudfasaden och södra gaveln och genom en rikt utformad portal i granit med bland annat ett Kristusmonogram. Taket är valmat och belagt med röda tegelkupor.

Kyrkorummet är orienterat i östvästlig riktning med blyinfattade antikfärgade fönster i söder och väster. Väggarna är marmoreringmålade i grått. Det platta trätaket är målat av Filip Månsson och har tre tvärgående bjälkar och illusionsmålade längsgående bjälkar. Det är dessutom indelat i målade kassetter i rött, blått och grått och här kan man se fåglar, stjärnor, blommor och konsekrationskors.

Det absidformade koret är även det målat av Månsson. Nederst finns ett illusionsmålat draperi i grönt och grått. Däröver en framställning av det himmelska Jerusalem med fantasiblommor på gröna kullar, en muromgärdad stad och en molnig himmel med stjärnor och måne. Färgerna är milt grönt, blått, rött och grått. I framställningen ingår den runda glasmålningen som föreställer livets källa.

På det trebenta altarbordet i ljus ek står ett silverkors på trä med en stor blå glasblomma ovanför korsmitten. Det är formgivet av Sigurd Persson. Altarbordet flankeras av två sjuarmade ljusstakar i smide. Predikstolen är fyrkantig och har gallerverk på två sidor. Den är liksom den åttkantiga dopfunten och stolarna av ljus ek. Stolarnas sitsar är klädda med blått ylletyg.

Ur Kyrkguiden - Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift.

Lägg till en tagg
Arrangör av Mariehällskyrkan

Bromma församling

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=653296

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Bromma, Solbergsvägen 65

Spara intressen för Mariehällskyrkan
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Mariehällskyrkan

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Mariehällskyrkan

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt S:ta Clara kyrka
Kyrkan vid T-Centralen
Sevärdhet & Utsikt S:t Görans Kyrka
1900-tals kyrka på Kungsholmen
Sevärdhet & Utsikt Katarina kyrka
Barockkyrka vid Högbergsgatan
Sevärdhet & Utsikt Hedvig Eleonora Kyrka
Vacker arkitektur från 1737
Sevärdhet & Utsikt Kungliga slottet
Kungafamiljens residens, tre museer och
Jag söker
Laddar guider...