Flatens naturreservat

Promenad / Natur & Utflykt

Flatens naturreservat

Flatens naturreservat Varierande landskap utanför

Varierande landskap utanför Sthlm

Flatenområdet är ett stort naturområde som ger dig möjlighet till ett aktivt friluftsliv. Runt sjön Flaten är landskapet varierat med vida hällmarker och sänkor med örtrika lundmiljöer och mindre våtmarker.

De stora höjdskillnaderna ger området karaktär och kan även nyttjas av klätterintresserade. Man kan promenera runt sjön och ned mot Drevviken genom omväxlande skogsmark och öppen kulturmark. I området finns också goda badmöjligheter, till exempel vid anrika Flatenbadet.

En del av promenadstigen runt Flatensjön är utformad som en naturstig. Den utgår från Orhem och sträcker sig mot Orhemsnäset. Den passar framför allt de yngre besökarna. Utmed stigen finns utsiktsplatser med vackra vyer över sjön. Möjlighet till fiske av bland annat abborre och gädda får du om du har ett sportfiskekort. Från Orhem ned till Drevviken och Flatensjön har stigarna förbättrats så de är tillgängliga för rullstolsburna och synskadade.

Ekudden vid Flatensjöns norra ände är med sina gamla knotiga ekar, betesmarker och spår av äldre parkanläggning, väl värd ett besök. Här finns likaså en naturstig som berättar om landskapet och hur det formats av människan och de naturliga förutsättningarna genom seklerna.

Under flera år har ängs- och beteshagar som tillhört de äldre gårdarna bl a vid Orhem och Ekudden restaurerats. Detta ger ett ljust landskap och ökar mångfalden bland växter och småkryp. Vid Ekudden träder de gamla ekarna fram och på ängen vid Orhem blommar idag rikligt med solvända och jungfrulin.

Flatenområdet inrättades som naturreservat 2007.

Säsongsöppna kiosker och caféer finns vid Flatenbadet, Orhem och Ekens koloniområde.

I norr ansluter Flatens naturreservat till Nacka naturreservat och det är möjligt att promenera mellan reservaten utmed Ältasjöns strand.

Till Flaten kan du ta dig med buss från Skarpnäck. Bussen går fram till Orhems gård. Därifrån går flera promenadstigar ut i reservatet. Parkering finns vid Flatenbadet, Orhem, Orhemsnäset och Flaten Norra

Lägg till en tagg
Websida

http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Natur-och-parker/Naturreservat-i-Stockholms-stad/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Sköndal, Orhemsvägen

Spara intressen för Flatens naturreservat
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Flatens naturreservat

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Flatens naturreservat

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Natur & Utflykt Blidösundsbolaget
Dagsutflykt på havet
Natur & Utflykt / Barn & Familj Djurgården runt
Med en guide för varje smak
Natur & Utflykt / Barn & Familj Siggesta gård
Hela familjens gård på Värmdö

De som gillade detta gillade också

Jag söker
Laddar guider...