Älvsborgs kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Älvsborgs kyrka

Älvsborgs kyrka Kyrka i puts och trä från 1919

Kyrka i puts och trä från 1919

Nuvarande Älvsborgs församling var tidigare en del av Västra Frölunda församling och år 1967 blev Älvsborg egen församling.

Älvsborgs kyrka ligger i området Hagen och fram till församlingsdelningen 1967 benämndes den Hagens kapell. Adressen är därför fortfarande Hagens Kapellväg.

Kyrkan byggdes 1917 och ritades av arkitekterna Karl M Bengtsson och Yngve Rasmussen. Den brann ner till grunden 1918, men återuppfördes redan 1919 efter enligt de ursprungliga ritningarna. Sedan dess står kyrkan kvar. I samband med bildandet av Älvsborgs församling 1967 fick den namnet Älvsborgs kyrka.

Kyrkan har långa vitputsade murar, utbyggt kor och stora takfall, täckta av tegel och försedda med fönsterkupor. Det smäckra tornet kröns av en spira. Tornet och gavelröstena är av brunimpregnerat trä. Invändigt märks en synlig takstol och de putsade stenväggarna.

Arkitektens tanke var att knyta an till det traditionella äldre sättet att bygga kyrkor i trakten.

År 1940 restaurerades kyrkan invändigt. Den målades då om i en ljusare färg men framför allt gjordes en genomgripande ändring av koret. Ett korskrank togs bort och absidmålningarna ersattes med den nuvarande altartavlan. Vid restaureringen år 1985-86 blev kyrkorummet ännu ljusare än förut och fick nya bänkar. En förbindelsegång mellan kyrkan och församlingshemmet byggdes.

En yttre och inre restuarering gjordes även under 2003. Då fick kyrktaket en genomgripande renovering. Murket trä avlägsnades och ersattes med friskt. Trasiga tegelplattor bytts ut och mycket annat. Kyrkan målades utvändigt efter nya vindbräder sattes upp. Under hösten påbörjades den inre förändringen. Nytt golv i koret istället för heltäckningsmatta. Sakristian flyttas till kyrkans bakre del där det också byggdes en så kallad brudkammare. Den gamla sakristian blir förvandlad till andakts- och samtalsrum.

Älvsborgs kyrka är den enda kyrkan inom Älvsborgs församling.

Lägg till en tagg
Arrangör av Älvsborgs kyrka

Älvsborgs församling Göteborg

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/alvsborg/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Furåsgläntan 23

Spara intressen för Älvsborgs kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Älvsborgs kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Älvsborgs kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg
Jag söker
Laddar guider...