Askims kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Askims kyrka

Askims kyrka Vacker kyrka från 1880-talet

Guider
Vacker kyrka från 1880-talet

Föregångaren till Askims kyrka fanns redan på 1200-talet och låg inte långt ifrån nuvarande Askims torg. Den vackra lilla kyrkogården är allt som finns kvar från den tiden. Den 12 november 1876, mitt under pågående gudstjänst, förstördes kyrkan av en eldsvåda. Därefter bestämdes det att kyrkan skulle byggas mer centralt i socknen, dvs i Hovås, några km söderut från Askim. Byggnadsarbetet tog drygt ett år och slutfördes av byggmästare A Krüger. Ovanligt nog är kyrkan placerad i nord-sydlig riktning med tornet i norr, beroende på bergets sträckning. Byggmaterialet är gråsten - idag vitrappad - och stenen togs delvis från den gamla kyrkans murar. Ur branden räddades bl a kyrkklockorna, altarskåpet, en kyrkkista, ett golvur, en mässkrud i vinröd sammet från 1700-talet och dopfunten som är från 1200-talet. Allt finns att se i kyrkan utom dopfunten som finns på Göteborgs museum.

Sevärt är bl.a. altartavlan som är ett träsnitt från 1726 av "bildthuggaren Mäster Nils Killman" i Borås. Han betalades med 270 daler i silvermynt för sitt arbete. Tavlans mittfält har en snidad framställning av Jesus på korset, till höger står aposteln Paulus med svärdet. Överstycket visar gravläggningen av Jesus. Högst upp finns en trästatyett som föreställer Jesus med segerfanan i korsfararnas röd-vita färger.

1933 fick kyrkan ett par mycket vackra målade fönster, ett på varje sida om altaret. Båda illustrerar på sitt sätt den omsorg som Jesus visar oss människor. Fönstren är utförda av konstnären Gunnar Erik Ström och donerades av Gustaf Werner, Göteborg.

Läktarbröstningen föreställer liknelsen om det stora gästabudet, som berättas i Lukas evangelium kap 14, vers 1624. Målningen utfördes 1974 av konstnären Joël Mila.

OM ASKIMS FÖRSAMLING
Församlingen har tagit på sig utmaningen att skapa oaser som kan ge stillhet, vila, tröst och inspiration. Askims församling har som mål att levandegöra den kristna tron och de kristna traditionerna. Därför finns både söndagens gudstjänst och vardagens verksamhet för alla åldrar. Till Askims församling hör Askims kyrka från slutet av 1800-talet, Mikaelskyrkan från 1970-talet, Billdals kyrka från 1992 samt Församlingsexpeditionen som ligger på Hovåsvägen 1 i Hovås.

Lägg till en tagg
Arrangör av Askims kyrka

Askims församling

Telefonnummer

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=89797&ptid=0

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Skalldalsvägen 1

Spara intressen för Askims kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Askims kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Askims kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg

De som gillade detta gillade också

Sevärdhet & Utsikt Christinae Kyrka
Tyska Kyrkan från 1648
Sevärdhet & Utsikt Lundby gamla kyrka
Hisingskyrka från 1300-talet
Sevärdhet & Utsikt Skårs kyrka
Modernistisk kyrka i Örgryte
Sevärdhet & Utsikt S:ta Birgittas Kapell
Kapell av A W Edelsvärd från 1857
Jag söker
Laddar guider...