Billdals kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Billdals kyrka

Billdals kyrka Kyrkobyggnad från 1992

Kyrkobyggnad från 1992

Billdals kyrka Billdals kyrka stod klar så sent som 1992. Som ett falurött sjömärke reser den sitt höga torn intill Billdalsviken. Magnus Wångblad, arkitekt på Arkitekttriangeln i Trollhättan, har ansvarat för såväl interiör som exteriör. Han har inspirerats av bebyggelsen längs Säröbanan så kyrkan bär drag av nationalromantik - höga stensocklar, tjärade eller faluröda träfasader, branta tak av tegel och glasade verandor.

Tornet är hela taket i kyrkorummet som dominerar hela byggnaden både in- och utvändigt. Kyrkorummet ska spegla evangeliets glädje, försoning, ljus och värme. Kyrksalen är bred och kyrkstolarna står på snedden för här ska man kunna möta både Gud och varandra.

Korutsmyckningen är det vävda korset "Triumfen" som tidigare hängde i Billdals gamla kyrka. Korset är vävt av textilkonstnären Inga-Karin Jonsson, som inför bygget av nya kyrkan blev ombedd att komplettera med en ljus bakgrund "Livets träd". Övriga konstverk i kyrkan är bl a de två dörrarna med motiv från Billdal, som är målade av billdalskonstnären Helmut Weber.

Orgeln byggdes 1994 av Hammarbergs Orgelbyggeri AB i Göteborg. Sten Johansson ritade fasaden och intonationen gjordes av Horst Schwarz. Den har 17 stämmor och innehåller 1028 pipor. Två stämmor har bekostats med medel från småkyrkostiftelsen och cymbelstjärnan är en gåva från körerna i Billdals kyrka. Primus motor var kyrkans organist Peder Larsson som tillsammans med kontrollanten Rune Wåhlberg upprättade dispositionen. Herwin Troje var orgelteknisk konsult.

Kyrkans föregångare:
Den gamla kyrkan som låg på Letsegårdsvägen, var en sk vandringskyrka. Den kom "vandrande" från Hjällbo, byggdes ihop med en före detta speceriaffär och invigdes 1974. Efter den sista gudstjänsten där, den 20 maj 1992, vandrade man tillsammans bort till den nya kyrkan. Det blev en fin avslutning på den gamla epoken. En strålande försommardag, söndagen den 24 maj, invigdes Billdals nya kyrka av biskop Lars Eckerdal.

OM ASKIMS FÖRSAMLING
Församlingen har tagit på sig utmaningen att skapa oaser som kan ge stillhet, vila, tröst och inspiration. Askims församling har som mål att levandegöra den kristna tron och de kristna traditionerna. Därför finns både söndagens gudstjänst och vardagens verksamhet för alla åldrar. Till Askims församling hör Askims kyrka från slutet av 1800-talet, Mikaelskyrkan från 1970-talet, Billdals kyrka från 1992 samt Församlingsexpeditionen som ligger på Hovåsvägen 1 i Hovås.

Lägg till en tagg
Arrangör av Billdals kyrka

Askims församling

Telefonnummer

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=89797&ptid=0

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Billdals Kyrkväg 1-3

Spara intressen för Billdals kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Billdals kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Billdals kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg

De som gillade detta gillade också

Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Hagakyrkan
Nygotisk sevärdhet intill Haga
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Promenad / Park & Picknick Kvibergs kyrkogård
Sveriges största begravningsplats
Sevärdhet & Utsikt Mikaelskyrkan
Kyrka från 1976 i Askim
Jag söker
Laddar guider...