Brunnsbokyrkan

Sevärdhet & Utsikt

Brunnsbokyrkan

Brunnsbokyrkan Modern kyrka likt ett uppspänt tält

Modern kyrka likt ett uppspänt tält från 1972

Ett genomgående tema för Brunnsbokyrkan är "vandring". Den skall påminna om ett uppspänt tält, liksom det så kallade tabernaklet som israels folk använde under den långa ökenvandringen. Kyrkan ritades av arkitekten Rolf Berg och stod färdig år 1972.

När kyrkan restes var stora delar av bebyggelsen vid Brunnsbotorget precis nybyggd. Men redan då området började växa fram under 1960-talet fanns ett livligt engagemang bland invånarna sedan många år. En provisorisk så kallad vandringskyrka togs i bruk år 1965, medan man samlade kraft och pengar till ett riktigt kyrkbygge.

I fågelperspektiv ser kyrkan ut som en åttakantig stjärna. Den är uppbyggd med två korslagda valv av limträbalkar och med yttre fasadelement av betong. Invändigt är den klädd med plywood. Lamporna i taket sitter som stjärnor i himlafästet. I en spalt mellan väggar och tak löper en serie fönster. Alla byggdetaljer är naket exponerade och idag är byggnaden kulturmärkt, som ett fint exempel på en annorlunda 70-talsarkitektur.

Kyrkfönster i Brunnsbokyrkan: Eldslågor och druvklasar
Kyrkfönstren är gjorda av den kände glaskonstnären Ralph Bergholtz. Likt ett bildband visar de några av Bibelns berättelser, med början i gamla testamentet fram till bibelns sista böcker. Dopfunten i Brunnsbokyrkan
Dopet har en plats i kyrkans centrum.

Kyrkans runda form bidrar till en intim känsla med bänkraderna som likt grenar sträcker sig runt väggarna. I kyrkans mitt står, liksom i den kristna tron, dopets fundament i centrum. Över dopfunten av svartmelerad marmorsten svävar en symbolisk duva som med sitt sken lyser upp takets glimrande glödlampshimmel.

Under 1980-talet byggde man ut en del av de församlingsutrymmen som är sammanbundna med kyrkolokalen. Idag bedrivs ett omfattande verksamhetsprogram i alla åldrar, där lokalerna utnyttjas flitigt.

Lägg till en tagg
Arrangör av Brunnsbokyrkan

Backa Församling

Telefonnummer

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/backa

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Brunnsbotorget 7

Spara intressen för Brunnsbokyrkan
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Brunnsbokyrkan

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Brunnsbokyrkan

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg
Jag söker
Laddar guider...