Carl Johans kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Carl Johans kyrka

Carl Johans kyrka. www.gamlavykort.nu

Kyrka i Majorna från 1826

Kyrkan invigdes Första Söndagen i Advent, den 3 december 1826 av biskopen Carl Fredrik af Wingård. Arkitekten hette Fredrik Blom. På 1860-talet påbörjades den renovering, som innebar att altaret flyttades till kyrkans östra sida och en ny orgel placerades på en läktare vid västsidan. Även en ny predikstol och nya bänkar införskaffades. Kyrkans yttre fick sitt nuvarande utseende i samband med en renovering 1900, då tornets stenbyggnad försågs med en kopparklädd lanternin. Kyrkan återöppnades den 18 december 1988 efter en omfattande inre renovering.
Från den gamla Varvskyrkan finns dels sparad en altartavla, som föreställer Jesu nedtagande från korset, dels finns också ett ”väggur med fodral”. Från tidigare Mariebergskyrkan finns dels en svart mässhake, dels en Karl XII - bibel. Bland de äldre inventarierna finns också en fattigkista (1746). Här finns nattvardssilver med inskription ”Af Carl XIV Johan till Carl Johans Kyrka vid sitt Besök derstädes den 16 juli 1828”. Även en röd mässhake är en gåva av samme kung, som givit sitt tillstånd åt kyrkan att bära hans namn.

De målade fönstren i koret är skänkta 1913 av konsulinnan Maria Ekman; konstnären är Albert Eldh. Motiven är hämtade från Jesu liv. Samme konstnär har 1926 utfört fönstren på norra och södra sidan. Dessa fönster föreställer dopet, kärleken, ordet, tron, bönen, nattvarden, hoppet och lovsången.

Votivskeppet av barken Örnen (byggd 1877 på Kustens varv) är en modell skänkt 1950 av Gamla Majpojkar. Till de senare inventarierna hör ett altarkors i silver från 1980. Den nuvarande dopfunten med tillhörande silverfat togs i bruk 1983. Den tidigare dopfunten var form av en änglagestalt med ett snäckformat dopfat från 1928, och står nu på den norra läktaren. Även nya mässkrudar i de liturgiska färgerna har på senare tid (1967-1984) skänkts.
Läktarorgeln är ursprungligen från 1863, men har renoverats vid flera tillfällen. Orgeln har 44 stämmor fördelade på tre manualer (huvudverk, svällverk och ryggpositiv) och pedal. Kororgeln flyttade 1981 från S:t Matteus kapell på Västra kyrkogården till Carl Johans kyrka.

Kyrkan har två klockor som ringer till gudstjänst. Den större är skänkt av fru Christina Nordeman och bär inskriptionen ”Jag är en ´ljudande malm´ men bevare Herren en hvar, som min stämma hör,…”

Kyrkan är öppen i samband med söndagens gudstjänster och på onsdagar i samband med middagsandakt kl. 12.00.

Besöksadress: Carl Johans Kyrkoplan 1
Tfn: 731 92 20
Spårvagn: linje 3 och 9 Hållplats Chapmans torg.
Buss: linje 90 Hållplats Kustgatan

OM CARL JOHANS FÖRSAMLING
Församlingen är belägen i västra Göteborg och vänder sig till alla som bor inom stadsdelarna Majorna, Sanna och Kungsladugård. Till församlingen hör Carl Johans kyrka (Carl Johans Kyrkoplan 1), Kungsladugårds kyrka (Majgatan 2), Sankta Birgittas kapell (Klippan 2) samt Carl Johans församlingshem (Carl Johans Kyrkoplan 1) och Carl Johans ungdomshem (Kabelgatan 6).

Lägg till en tagg
Arrangör av Carl Johans kyrka

Carl Johans församling

Telefonnummer

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=89934&ptid=0

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Karl Johans Kyrkoplan

Spara intressen för Carl Johans kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Carl Johans kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Carl Johans kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Spirituellt & Andligt Vasakyrkan
Kyrka i nyromansk och jugendstil mitt i
Sevärdhet & Utsikt Sjömanskyrkan
1950-tal vid Stigbergstorget

De som gillade detta gillade också

Sevärdhet & Utsikt Örgryte Nya Kyrka
Nygotisk kyrka i Örgryte
Sevärdhet & Utsikt Örgryte Gamla Kyrka
Vacker medeltidskyrka mitt i stan
Sevärdhet & Utsikt Skårs kyrka
Modernistisk kyrka i Örgryte
Sevärdhet & Utsikt Askims kyrka
Vacker kyrka från 1880-talet
Jag söker
Laddar guider...