Evenemanget har varit

Monika Marklinger & Johan Waerndt

Museum & Gallerier / Utställning

Monika Marklinger & Johan Waerndt

Monika Marklinger & Johan Waerndt Utställning på

Utställning på Galleri 54

Public Space Private Place
26 april - 26 maj, 2013

Välkommen på vernissage fredagen den 26/4 18-21

Konstnärerna Monika Marklinger och Johan Waerndt undersöker villkoren för vår tids stadsplanering. I videoessän Planners and Players, som visades i utställningen Att dela ett samhälle på Kulturhuset i Stockholm 2009, diskuterades hur stadsplaneringen gått från att vara en kommunal angelägenhet till att bli en förhandlingsfråga med näringslivet som inflytelserik part. På Galleri 54 öppnar nu utställningen Public Space Private Place - en installation som tar sin utgångspunkt i New York Citys Privately Owned Public Spaces (POPS).

New Yorks POPS-miljöer har sin upprinnelse i den kraftigt expanderande bebyggelsen på Manhattan. Trots att byggprojekten på Manhattan var strängt reglerade, började under 1900-talets mitt högattraktiva områden som Mid Town och Financial District lida brist på öppna ytor och offentliga miljöer. Detta ledde till att NYC Department of City Planning år 1961 i samarbete med enskilda aktörer påbörjade programmet Privately Owned Public Spaces. Idén går ut på att privata entreprenörer tillåts bygga högre och/eller större om de tillgängliggör en del av ytan åt allmänheten.

Under en vistelse i New York år 2010 fotodokumenterade Marklinger och Waerndt merparten av de drygt 500 POPS-platser som tillkommit under årens lopp. Den ursprungliga avsikten var att undersöka hur platserna används, hur människorna rör sig i denna nya typ av offentlighet. Men efterhand avslöjade researchen hur dessa juridiskt framförhandlade offentliga miljöer ofta fått en närmast pseudopublik karaktär. På flera platser fanns en uttalat repulsiv design i form av inhägnader och hinder med syfte att snarare skapa avstånd än möten. Trots att få storstäder i världen har en folktäthet som Manhattans, stod många av dessa offentliga miljöer tomma. Det ödsliga intrycket förstärktes av att platserna försetts med informationsskyltar som exakt angav antal sittplatser, buskar, träd, fontäner och papperskorgar.

På Galleri 54 kommer besökaren kunna närma sig POPS-miljöerna i form av en installation vars arkitektoniska upplägg refererar till de undersökta platserna. Installationen utgör ett arkiv som skapar såväl en rumslig plattform som visuell berättelse kring fenomenet POPS och dess implicita frågeställningar om tillgänglighet och restriktioner, offentliga rum och monument.

Projektet har genomförts med stöd från IASPIS.

ÖPPETTIDER
Tis - Tor 13-18
Lör - Sön 12-16

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av Monika Marklinger & Johan Waerndt

Galleri 54

Websida

http://www.galleri54.com

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Kastellgatan 7

Spara intressen för Monika Marklinger & Johan Waerndt
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Monika Marklinger & Johan Waerndt

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Monika Marklinger & Johan Waerndt

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier / Utställning MOON SAFARI
En utställning av Carl-Magnus Elander
Museum & Gallerier Galleri Sintra
Galleri och butik i Haga
Museum & Gallerier / Utställning STICK TOGETHER
Anna Bauer & Eva Zethraeus ställer ut
Museum & Gallerier / Utställning TINA FRAUSIN
textilutställning på Sintra
Museum & Gallerier Galleri Uddenberg
Galleri på Kastellgatan
Jag söker
Laddar guider...