Evenemanget har varit

DISIDENTIFIAKTION

Utställning

DISIDENTIFIAKTION

DISIDENTIFIAKTION Vernissage 2 juli på Konsthallen

Vernissage 2 juli på Konsthallen

DISIDENTIFIAKTION
2.7 - 31.10 2010

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE 2 JULI

Medverkande konstnärer: Nick Cave (USA), Lukas Duwenhögger (Tyskland/Turkiet), Rotimi Fani-Kayode (Nigeria/UK), Simon Fujiwara (UK/Tyskland), Charlotte Gyllenhammar (Sverige), Kalup Linzy (USA), Wangechi Mutu (Kenya/USA) och Tracey Rose (Sydafrika).

Nu är sommaren här och med den satsar Göteborgs Konsthall på en stor internationell grupputställning med några av samtidskonstens mest intressanta konstnärer. Disidentifikation är en färgstark och lekfull utställning som presenterar verk från 1980-talet och framåt. Här blandas fiktion och verklighet, och i fokus står den förvrängda, konstruerade och gäckande kroppen. Flera av konstnärerna har aldrig tidigare ställt ut i Sverige och två av konstnärerna, Nick Cave och Wangechi Mutu, presenterar nyproducerade verk.

Utställningen tar sin utgångspunkt i José Esteban Muñoz bok Disidentifications: Queers of Color and the Performance of Politics, och lyfter fram konstnärskap som belyser frågor kring performativitet och identitetsskapande samt dess politiska och ideologiska effekter.

Historiskt sett har den samhällskritiska konsten utmanat hierarkier genom att använda sig av burleska och folkliga uttrycksformer, satir och återerövring av historier och ideologier. I utställningen Disidentifikation omarbetar konstnärerna populärkulturella uttryck som en strategi för att skapa subversiva, ironiska och lekfulla möjligheter till motstånd vilket aktualiserar den radikala potential som omger alternativa världar och identiteter. Med en närmast aktivistisk agenda undersöks möjligheterna att ta kontroll över omvärldens bild av den egna personen och utmana relationen mellan subjekt och betraktare.

VERNISSAGE
Sommarfest med DJ, tilltugg och mingel
17.30: Performance av Simon Fujiwara
18.00: Invigning med tal av Lene Crone Jensen, chef Göteborgs Konsthall, Stina Edblom, curator Göteborgs Konsthall & Mikela Lundahl, universitetslektor och forskare vid institutionen för globala studier,
Göteborgs universitet
18.30: Performance av Simon Fujiwara

PROGRAMVERKSAMHET & KATALOG
I samband med utställningen anordnar vi, i samarbete med Museion/Globala Studier vid Göteborgs Universitet, ett internationellt symposium med fördjupad diskussion om utställningens tematik. Dessutom erbjuder vi en rik programverksamhet med föredrag, diskussioner och workshops under utställningens gång. Det kommer även att finnas en online-katalog med texter av queerteoretikern Paul Clinton och curatorn Gabi Ngcobo, som du kommer kunna ladda ned från vår hemsida.

Lägg till en tagg
Arrangör av DISIDENTIFIAKTION

Göteborgs Konsthall

Telefonnummer

Websida

http://www.konsthallen.goteborg.se/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Götaplatsen

Spara intressen för DISIDENTIFIAKTION
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för DISIDENTIFIAKTION

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för DISIDENTIFIAKTION

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Göteborgs Konsthall
Samtidskonst vid Götaplatsen
Utställning Slottsvisning på Gunnebo
Guidade visningar i 1700-talsinteriör
Utställning Dödliga skönheter
Giftiga ormar på Universeum

De som gillade detta gillade också

Restaurang Tigris
Assyriskt på Övre Husargatan
Jag söker
Laddar guider...