Göteborgs Rådhus

Sevärdhet & Utsikt

Göteborgs Rådhus

Göteborgs Rådhus Asplunds tillbyggnad

Asplunds tillbyggnad

Rådhuset i Göteborg är beläget vid Stora Hamnkanalen och Gustaf Adolfs torg. Det stod klart 1672 och är ritat av Nicodemus Tessin d.ä. Huset uppfördes i holländskt tegel. Här satt tidigare stadsstyrelsen för Göteborg senare delar av Göteborgs tingsrätt.

Det allra första rådhuset, som var det gamla rådhuset i Nya Lödöse, en enkel träbyggnad, förflyttades till dåvarande Stora Torgets sydöstra hörn och renoverades för 554 riksdaler. Huset flyttades redan 1624 till en plats utanför stadsporten (senare Kungsporten) som accishus.[3] Det efterträddes av ett nytt tornprytt rådhus i trä, byggt mellan 1624-1626 och beläget vid torgets sydöstra del, vid hörnet av nuvarande Södra Hamngatan - Korsgatan en plats som då kallades för "Spaldings hörn". Vid en mycket omfattande brand den 10 maj 1669 förstördes det helt, och planerandet för ett nytt rådhus startade direkt.

Omfattande ombyggnader skedde 1814-1817, bland annat genom att det gamla huset byggdes in i ett skal av tegel, så att murarna skulle kunna bära en tredje våning. Fasaden mot torget fick dessutom ett mäktigt mittparti med kolonner, balkong och breda entrétrappor. Under slutet av hösten 1862 sattes en urtavla samt slagverk upp på rådhuset.[4] Fastighetens taxeringsvärde 1889 var 317 500 kronor.[5]

Huset ansågs med tiden för litet och efter 27 års utredningar, utlystes 1912 en tävling där första priset gick till Gunnar Asplunds förslag "Andante". Efter ytterligare diskussioner och tveksamheter, invigdes den funktionalistiska tillbyggnaden på hösten 1936, ritad av professorn och arkitekten Gunnar Asplund. Den kallas ibland för Asplundska tillbyggnaden och präglas invändigt av den ljusa rådhushallen med sin glasvägg mot rådhusgården.

Tillbyggnaden är dekorerad med reliefserien De fyra vindarna (1937-1941) av Eric Grate.

Huset byggnadsminnesförklarades den 24 oktober 1968.

Text: Wikipedia
Bild: Arkitekturmuseet

Lägg till en tagg
Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Gustaf Adolfs torg 2

Spara intressen för Göteborgs Rådhus
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Göteborgs Rådhus

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Göteborgs Rådhus

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt Domkyrkan
Göteborgs största kyrka
Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg
Bokbara Upplevelser / Sevärdhet & Utsikt Paddantur på Säveån
En sightseeingtur för Göteborgaren!
Jag söker
Laddar guider...