Evenemanget har varit

Rädda historien

Utställning

Rädda historien

Rädda historien Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum

Kulturskatter som ligger i jorden förstörs, hällristningar och statyer av sten vittrar sönder och byggnader och platser översvämmas. Orkanen Gudrun förstörde fler fornlämningar än någon annan enskild händelse i vårt land i modern tid. Utställningen Rädda historien är en alarmerande upplevelse.

Klimatet blir varmare. Det regnar mer, de stora isarna i norr smälter och havsnivån höjs. Då riskerar hus, fornlämningar och kulturlandskap att hamna under vatten. I januari 2005 drog stormen Gudrun in över södra Sverige. I det hårt drabbade Kronobergs län skadades över 3 200 av länets över 11 000 fornlämningar.

En svensk forskningsrapport visar att outgrävda metallföremål från brons- och järnåldern vittrar bort på grund av markförsurning. Värst drabbat är norra västkusten. Även hällristningar, runstenar och skulpturer har legat i riskzonen för luftföroreningar. Utställningen "Rädda historien! - klimatet hotar det förflutna" handlar om hur klimatförändringar och miljöförstöring hotar delar av vårt kulturarv.

Detta är kanske inte det första man tänker på när det gäller hoten mot vår miljö, men det handlar om nycklar till historien som försvinner för alltid. Samtidigt vill stadsmuseet inte måla upp en helt nattsvart bild för besökarna. Utställningen ska väcka hopp och få människor att agera.

I "Rädda historien!" finns konkreta tips på vad man kan göra för att rädda kulturskatter. Framförallt handlar det om att leva klimatsmart. En bärande idé i utställningen är återbruk. Större delen av utställningens montrar och annan rekvisita är återanvända och hämtade ur museets förråd eller inköpta på loppmarknader.

På flera platser i utställningen finns animerade filmer, särskilt framtagna till utställningen, som förklarar begrepp som kulturarv, klimatförändring och miljöförstöring. Här presenteras även historiska exempel på mänsklig påverkan av miljön.

ENTRÉ
Vuxen: 40 kr
Under 25 år: Gratis
Biljetten gäller året ut

ÖPPETTIDER
Tisdag - Söndag
10.00 - 17.00
Kvällsöppet onsdag
10.00 - 20.00
Måndag stängt

19 april 2011 - tills vidare

Lägg till en tagg
Arrangör av Rädda historien

Göteborgs Stadsmuseum

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Norra Hamngatan 12

Spara intressen för Rädda historien
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Rädda historien

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Rädda historien

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Göteborgs Stadsmuseum
Allt om stadens historia och nutid
Utställning 1700-talets Göteborg
Göteborgs Stadsmuseum
Utställning Stadens grundande
Göteborgs Stadsmuseum
Utställning Hem i Haga
Göteborgs Stadsmuseum i Haga

De som gillade detta gillade också

Utställning Oktanten
En utställning om hus och folklig
Jag söker
Laddar guider...