Evenemanget har varit

Salif Keita

Konsert

Salif Keita

Salif Keita Världen i Konserthuset

Världen i Konserthuset

Världen i Konserthuset: Salif Keita

Kungaättling från Mali med säreget öde och gudabenådad röst på unikt besök i Göteborg.

Salif Keita är högaktuell med sitt nya studioalbum "Talé" producerat av Philippe Cohen Solal (Gotan Project). Gitarr och sång från Keita lägger grunden till albumets melodier och harmonier. Rytmiska motiv vävs in av lokala musiker som Aboussi Cissoko (n'goni), Mamane Diabaté (Balafon), Prince (kalebass). De får sällskap av Cyril Atef från Bumcello på trummor och slagverk, Hagar Ben Ari, DAP Kings basisten, och Christophe Chassol med sitt "Philly-sound" sträng-arrangemang.

Keita föddes både som albino och prins, i rakt nedstigande led släkt till Malis konung och grundare, enligt tradition förbjuden att sjunga. Han utmanade etablissemangets konventioner såväl som de stora griotmästarna (poeter och trubardurer, vars yrke förs vidare genom arv) när han bestämde sig för att bli musiker. Under 60- och 70-talet var Salif Keita sångare i de legendariska banden Super Rail Band de Bamako och Les Ambassadeurs.

Vidskepelse är ingen bisak i den här delen av världen och Salif Keita var slutligen tvungen att lämna landet för en tid. Han bodde i Frankrike under 80-talet och närmade sig rock, jazz, soul och kubansk musik. Med skivan Soro (1987) blev han en av Afropopens grundare. Det följande, Zawinul-producerade albumet "Amen" från 1991, gjorde Salif Keita till den förste afrikanske bandledaren att få en Grammisnominering.

Det var i och med återvändandet till Mali, strax efter millenieskiftet, som Salif Keita kom att fläta samman sina erfarenheter i ett akustiskt musicerande så imponerande och blottande att det fick Afrika och resten av världen att häpna. Med skivorna Moffou (2003) och M’Bemba (2006) så kom han att representera en hel kontinents musikaliska tradition och förnyelse.

Lägg till en tagg
Arrangör av Salif Keita

Göteborgs Symfoniker Konserthuset

Pris

360 kr

Websida

http://www.gso.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Götaplatsen 8

Spara intressen för Salif Keita
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Salif Keita

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Salif Keita

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Nattklubb / Konsert Karaokeklubb
Alla Lördagar på Västerhus kl. 21:00
Bar / Konsert Öppen Scen
Gyllene Suggan
Bar / Konsert Klubb
Musikklubb med eget stuk!
Bar / Konsert Friday Night Live på Västerhus
Livemusik i världsklass på Västerhus
Jag söker
Laddar guider...