Hisingsparken

Promenad / Park & Picknick

Hisingsparken

SLÄTTA DAMM Bild: Johan Karlsson

Göteborgs största park

Hisingsparken är Göteborgs största park, och innehåller de flesta naturtyper men domineras av hällmark och tallskog. Det finns även våtmarksområden i form av Slätta Damm och Gunnestorps mosse. I parken finns gott om gångvägar och stigar för promeneraren eller joggaren.

I norra delen ligger Kättilsröds gård som drivs i 4H-regi. Här kan man umgås med djur som kaniner, getter och hästar. I parken finns även bollplaner, en ishall och klubbstugor.

Gunnetorps mosse är en blandning av sjö, kärr och mosse. Här finns insjöväxter som vass, säv, kaveldun och näckrosor tillsammans med moss- och kärrväxter som tranbär, sileshår, ängsull, tuvull, mm. Kring Gunnestorps mosse finns fuktängsområden, som tidigare tjänade som betesmarker. Norr om mossen finns ruinerna efter Mosstorpet kvar. Över berget slingrar sig stengärdsgårdar, som tidigare avgränsade åker- och ängsmark. Dessa är idag bevuxna med asp och björk. Markerna kring torpet tillhörde förr Grimbo gård, vars stora pampiga byggnad kan skönjas från Tuvevägen. Öster om Gunnestorps mosse, ner till Tuvevägen, finns ett stråk av ängar och lövskog. Här finns rester av en skalgrusbank. Här har man hittat kalkgynnade växter, som brudbröd och ängshavre.

Väster om Slätta Damm, på toppen av berget Burshäll finns det lämningar av en fornborg, med en 400 meter lång stenvall, som avgränsar bergets norra del.

Värdefullt vetande: På somrarna i slutet av 1800-talet bodde familjen Hedlund i sommarvillan vid Bjurslätts gård nära Slätta Damm. Berghällen användes som gästbok för prominenta gäster till familjen; Ibsen, Viktor Rydberg, Fredrika Bremer, Sven Hedin, polarforskaren Nordenskiöld, ballongfarare André och sextio andra har sina namn inskrivna på berget.

Närmaste hållplatser med buss: Grimbo, Bjurslätts torg, Bjurslättsliden, Klara, Hinnebäcksgatan.

Lägg till en tagg
Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Aspedalsvägen 24

Spara intressen för Hisingsparken
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Hisingsparken

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Hisingsparken

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Park & Picknick Trädgårdsföreningen
Göteborgs stolta trädgård
Park & Picknick Vitsippsdalen
Botaniska Trädgården
Park & Picknick Rosariet
Rosensamlingar i Trädgårdsföreningen
Park & Picknick / Sevärdhet & Utsikt Botaniska trädgården
En fantastisk oas nära Linnéplatsen
Museum & Gallerier Göteborgs Stadsmuseum
Allt om stadens historia och nutid

De som gillade detta gillade också

Promenad / Natur & Utflykt Hökälla
Naturområde mellan Backa och Tuve
Jag söker
Laddar guider...