Evenemanget har varit

Axel Nilsson

Föredrag & Samhälle

Axel Nilsson

Axel Nilsson Föreläsning på Röhsska

Föreläsning på Röhsska

Tisdag 6 december 2011 kl. 18.00
AXEL NILSSON

Axel Nilsson är mannen bakom Röhsska konstslöjdmuseet i Göteborg. I ett unikt samarbete med arkitekten Carl Westman och som museets förste chef skapade han en byggnad och arena för svenskt konsthantverk och design, än så länge det enda i Sverige.
Axel Nilsson var under sin levnad en förgrundsgestalt i den svenska museivärlden, han var i många avseenden en pionjär inom sin yrkeskår. När han gick bort 1924, endast ett par och femtio år gammal, hade han hunnit med att färdigställa de permanenta utställningarna inför Nordiska museets invigning 1907 och slutföra utformningen av Livrustkammaren där, inventera Halmstad länsmuseums samlingar, dokumentera skandinaviska allmogebyggnader från norr till söder på uppdrag av Kulturen i Lund och Nordiska museet. Röhsska museet invigdes 1916 och i samband med invigningen utsågs Axel Nilsson till hedersdoktor vid Göteborgs högskola.
Han spelade en viktig roll vid tillkomsten av Göteborgsutställningen 1923 och han satte sin prägel på svenskt museiväsende under 1900-talet. Han var en erkänt duktig tecknare och målare, han gjorde sig även känd som arkitekt och designer av möbler och textil. Till de få skrivna alster han lämnat efter sig hör ett praktverk om bokbandens historia.
Louise Brodin började sin yrkesbana som journalist. Hon skildrar i en serie essäer sin farfar Axel Nilssons liv och gärning. Som kultursekreterare, informationschef och sekreterare i Göteborgs stads namnberedning har hon efter pensionen i artiklar, böcker och som cirkelledare kommit att ägnat sig åt det gamla Göteborg. 2006 kom boken om Göteborgsutställningen 1923, som räknas till ett av de många projekt som Axel Nilsson var med om att realisera och som fick henne att vilja söka sina rötter och berätta mer om honom, vem han var och vad han uträttat.
I samarbete med Röhsska Konstslöjdmuseets Vänner.

Lägg till en tagg
Arrangör av Axel Nilsson

Röhsska museet

Websida

http://www.designmuseum.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Vasagatan 37

Spara intressen för Axel Nilsson
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Axel Nilsson

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Axel Nilsson

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Röhsska Museet
Design och konsthantverk
Kafé Röhsska café
Fika i Designmuseet
Föredrag & Samhälle Västra Frölunda Bibliotek
Göteborgs näst största bibliotek
Jag söker
Laddar guider...