Skansen Kronan

Sevärdhet & Utsikt

Skansen Kronan

Skansen Kronan 1600-tal mitt i stan

1600-tal mitt i stan

Skansen Kronan är statligt byggnadsminne sedan 1935 och tillhör det nationella kulturarvet. Skansberget utgör en stor tillgång i Göteborg, både som rekreationsområde med rötter i Göteborgs äldsta historia, samt som välkänd symbol. Tillsammans med Skansen Lejon och Exercisheden utgör Skansen Kronan riksintresseområdet för kulturminnesvården i Göteborgs stad.

På södra och västra delen av berget låg, under 1900-talets första hälft, bostadshus ägda av Göteborgs stad. Sedan 1965 står samma område i dag än så länge obebyggt. Skansen Kronan i Göteborg skulle ersätta Ryssåsens skans. Skansen Kronan togs i bruk 1698 och försågs då med 23 kanoner. Taket blev dock inte färdigt förrän år 1700. Skansen har 4-5 meter tjocka murar som består av granit, gnejs och diabas. Taket bestod ursprungligen av engelskt rullbly på ett underlag av brädor på stockar och har bytts ut flera gånger.

Åren 1731-33 konstaterades att underhållet av skansen var eftersatt, bland annat var golvet i krutvalven ruttet. Reparationer utfördes och därefter stod Skansen Kronan relativt orörd till slutet av 1800-talet då den bland annat fick sin nuvarande krona. Den första kronan kom på plats 1699. Den var snidad i trä, beslagen med bly och förgylld. Vid besiktningen 1733 visade den sig vara rötskadad och ersattes med en trälanternin.

Skansen Kronan blev aldrig indragen i någon strid och år 1806 avrustades den. I mitten av 1800-talet användes Skansen som fängelse och under 1870-talet fungerade den under den rådande bostadsbristen som nödbostad. År 1904 blev Skansen Kronan militärmuseum. I september 2004 avvecklades militärmuseet och huserar idag olika arrangemang som bröllop, middagar och konferencer.

Skansen Kronan valdes 2008 till Göteborgs vackraste byggnad - och är väl värt ett besök sommar som vinter. Utsikten från berget är magnifik, och kring byggnaden finns informationsskyltar och kvarlämningar från dess aktiva period. Man kan inte alltid gå in i själva skansen, men ring och hör efter!

Lägg till en tagg
Arrangör av Skansen Kronan

Skansen Kronan

Websida

http://www.historia.skansenkronan.se/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Leijonsparres Väg 15

Spara intressen för Skansen Kronan
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Skansen Kronan

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Skansen Kronan

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt / Barn & Familj Paddan
Sightseeing med båt genom Göteborg
Sevärdhet & Utsikt Sjömanskyrkan
1950-tal vid Stigbergstorget
Jag söker
Laddar guider...