Evenemanget har varit

The reel machine

Konsert

The reel machine

The reel machine Irish music session at The Flying

Irish music session at The Flying barrel

Traditional Irish Music Session - The Reel Machine

Irland har en musiktradition som i sin livaktighet förmodligen saknar motstycke i västeuropa. Musiken når över alla samhällsklasser och spelas av musiker i alla åldrar. Det är från början en instrumental dansmusik, och man träffas och dansar till lokala "ceilibands", men många modernare band som t. ex. The Chieftains, Planxty, Bothy band, De Danann, Lunassa eller Dervish har genom åren haft en stor publik även internationellt. På senare tid har musiken också blivit internationellt känd även i en flashigare form genom spektakulära shower som ”Riverdance” och ”Lord Of The Dance”.

Men musiken lever även sitt eget liv utanför dansställen, scener eller skivbutiker. Vanligast möter man musiken på pubar över hela Irland, där musiker träffas och jammar i s. k.”sessions”. De vanligase instrumenten är fiol, tvärflöjt, tvåradigt draspel, tin-whistle, bodhran och ”uillean pipes”, den speciella irländska säckpipan. Under de senaste decennierna har även andra instrument smugit sig in som t. ex. banjo och bouzouki; man har till och med utvecklat en egen variant av bouzoukin, som ju annars är ett grekiskt instrument.

Låtarna som spelas är framför allt reels, jigs och hornpipes. Det finns en enorm låtskatt, och de flesta musiker har en gemensam repertoar på hundratals, kanske tusentals låtar. Musiken kan hålla på i timtal, och det är svårt att inte ryckas med i den energiska spelglädjen och de intensivt sprittande rytmerna.

Inte bara på Irland lever den irländska musiktraditionen. Sedan 60-talet har den spritts över världen på samma sätt som jazz eller blues en gång kom från USA. Även i Sverige finns band eller musiker som har tagit till sig den irländska musiktraditionen och vårdar den ömt. Skandinaviska musiker har ett mycket gott rykte bland sina irländska kollegor. ”Dom har fattat vad det handlar om!”

Vi som håller i dessa sessions här i Göteborg kallar oss "The Reel Machine" och vi spelar på "The Flying Barrel". De flesta av oss har spelat traditionell irländsk musik sedan början på 80-talet i olika konstellationer, och flera har också uppträtt på Irland tillsammans med namnkunniga musiker från den gröna ön.

Välkomna alltså till våra sessions där du får uppleva den irländska musiken på det sättet den spelas på Irland!

Torsdag 22 april.
Onsdag 19 maj.
Onsdag 16 juni.
Musiken drar igång vid 19.30 - 20.00-tiden. Boka gärna bord och ät en bit vällagad mat.

Taggad som
Lägg till en tagg
Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Göteborg, Kristinelundsgatan 3

Spara intressen för The reel machine
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för The reel machine

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för The reel machine

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Bar / Krog & Pub The Flying Scotsman
Skotsk pub vid Avenyn
Krog & Pub Flying Barrel
Gastropub och Grill vid Avenyn
Spel & Kroglek / Konsert Quiz och Trubadur
Kvarterskrogen Florens
Bar / Konsert Klubb
Musikklubb med eget stuk!
Bar / Konsert Friday Night Live på Västerhus
Livemusik i världsklass på Västerhus
Jag söker
Laddar guider...