Evenemanget har varit

Svensk progg

Nattklubb

Svensk progg
Debaser

Svensk progg natten lång
DJs: Ola Elleström (Rockfoto, Mothership) + Alexandra Grubmüller

Under större delen av 60-talet var all popmusik som gavs ut i Sverige på engelska. Alla unga band ville låta som Beatles och Stones, så att sjunga på svenska ansågs omöjligt. Men så släppte Pugh sin första skiva 1969 och visade att det faktiskt gick. Och när skivbolaget MNW startade samma år och började med att ge ut de galna konstnärerna i Blå Tåget fanns det ingen återvändo. Det gick att sjunga pop på svenska och eftersom Vietnamkriget rasade och Sveriges ungdom blev alltmer politiserad blev musiken därefter.

Överallt spelades det plötsligt politisk musik på svenska. Hoola Bandoola Band, Nynningen, Nationalteatern, Fria Proteatern och Risken Finns var plötsligt en självklar del av den svenska musikscenen. Och när Philemon Arthur & The Dung tog hem en grammis var etablissemanget fullständigt omskakat. Den progressiva musikrörelsen, eller kort "proggen", hade tagit över.

Men proggen var inte bara stenhård politik. Den utforskade också nya musikaliska domäner. Kebnekajse gjorde elektrifierad folkmusik och band som Träd, Gräs och Stenar och Samla Mammas manna utförde avancerade ljudexperiment som gett ekon i stora delar av världen.

Efter att proggrörelsen kulminerat med tältföreställningen "Vi äro tusenden" 1977 kom kraschen. Kombinationen av en massa politiska bråk inom rörelsen i kombination med att det började bli mer inne att vara yuppie än hippie gjorde att bara de riktiga idealisterna fortsatte spela politisk musik. Proggrörelsen dog, men musiken lever kvar. Och oavsett om man älskar den eller hatar den så går dess betydelse för svensk populärmusikhistoria inte att överskatta.

Denna kväll tillägnas den svenska proggen. Vi kommer spela det bästa från den mest spännande period som funnits i svenskt musikliv. Allt från agitatorisk politik med Nynningen och Narren via trubadurer som Ola Magnell och Dan Berglund till experimentella utflykter med Fläsket Brinner och Älgarnas Trädgård. Välkomna till en unik afton!

Bakom skivspelarna hittar ni proggdyrkarna Ola Elleström (Rockfoto, Mothership) och Alexandra Grubmüller.

Inget förköp.
Fri entré
Tid: Ute: 17-03
Ålder: 20 år

Lägg till en tagg
Arrangör av Svensk progg

Debaser Malmö

Websida

http://www.debaser.se/

Åldersgräns

20

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Malmö, Norra Parkgatan 17

Spara intressen för Svensk progg
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Svensk progg

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Svensk progg

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Nattklubb Swing Inn Nightclub
Två etager dans för 30 plus!
Nattklubb / Gay & HBT Bee Bar Malmö
En straightfriendly mötesplats
Nattklubb Babel Nattklubb
Partykyrkan numero uno
Nattklubb Etage
Hits, house och elektro på Stortorget
Nattklubb I love Party
Hipp på fredagar
Jag söker
Laddar guider...