Evenemanget har varit

Pierre Mathieu

Utställning

Pierre Mathieu

Blue train in scrapyard. 2010. Acrylic on canvas. 130x195 cm.

Utställning på Galleri GKM

OM PIERRE MATHIEU
Pierre Mathieu är autodidakt som konstnär, född i södra Frankrike 1964. Det var inte givet att han skulle bli konstnär, vare sig med tanke på familjebakgrund som son och dotterson till spanska politiska flyktingar eller med tanke på hans utbildning. Han tog examen vid en fransk-brittisk affärshögskola 1987 och blev sedan aktiv inom internationellt bistånd till tredje världens länder. Genom sitt arbete kom han att resa mycket till världens fattiga regioner, i synnerhet till Latinamerika.

Vid 28 års ålder började Pierre Mathieu att måla. Hans måleri var inspirerat av hans arbete i utvecklingsländerna och även av livet i moderna storstäder. 1996 flyttade Pierre Mathieu till USA där han på allvar började ställa ut på ett flertal konstgallerier i städer som Washington DC, Santa Fe, Chicago och New York.

Hösten 2001, några veckor efter 11 september, återvände Pierre Mathieu till Frankrike. Samma år beslutade han sig föra att bli konstnär på heltid. Efter sex år i Marseille bestämde sig familjen Mathieu för att flytta till Afrika och sedan 2007 har han bott och verkat i Maputo i Mocambique.

Ursprungligen härrör sig Pierre Mathieus måleri från efterkrigstidens strömningar av experimentell konst som drev COBRA gruppens arbete i slutet av 1940-talet i norra Europa. Han är i synnerhet inspirerad av Asger Jorn. Senare kom konstnärer som Rauschenberg, de Kooning, Cy Twombly, Baselitz, Basquiat och serietidnings tecknaren Enki Bilal att influera Pierre Mathieu i hans nuvarande konstnärsskap.

Pierre Mathieu förklarar sitt beslut att börja måla som sitt livs val “att vägra det banala såsom allmänna platser och förutstakade vägar. Måla för att existera, för att hitta mitt rum, för att tala om världen och om människorna. Med raseri och övertygelse. Som vittne till ett samhälle som söker sig självt som tvekar och sedan följer sin väg alltmedan den skakar om världen runt omkring med sina språng, i sina utbrott och sina tvivel får mitt skapande sin näring ur kaoset, det driver ut alla spänningar, fångar ögonblickets intensitet för att slutligen finna sin jämvikt.
I Afrika kan det inte regna. Mellan torka och översvämningar spelar vädret ofta krona eller klave. Livet likaså. Skönhet, våld, färger, ljus, kaos, oväsen, död. Allt här är förvärrat. Kontraster. Uppbrott. Tärningen är kastad och ödet väljer sin väg.

När man frågar mig hur Afrika har påverkat mitt arbete vet jag inte vad jag ska svara. Jag tror att min konst, omedvetet, alltid varit afrikansk i sitt uttryck. Självfallet har de första årens primitiva drag med tiden lämnat plats åt ett måleri som är mer strukturerat, mer berättande, inspirerat av mina resor och min syn på världen. Men grunden för mitt visuella uttryck förblir en känslig balansgång mellan kontraster, motsatser och färger i en snabb rytm, full av rörelse, och sammanfattningsvis mycket afrikansk.”

Utställningen pågår mellan 24 april och 29 maj.

ÖPPETTIDER
mån-fre 11-17
lör 12-15

Lägg till en tagg
Arrangör av Pierre Mathieu

Galleri GKM

Telefonnummer

Websida

http://www.gkm.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Malmö, Stora Nygatan 30

Spara intressen för Pierre Mathieu
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Pierre Mathieu

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Pierre Mathieu

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Veckodagar
Pågår mellan:
25 april 2010 - 30 maj 2010
Måndagar: 11:00 - 17:00
Tisdagar: 11:00 - 17:00
Onsdagar: 11:00 - 17:00
Torsdagar: 11:00 - 17:00
Fredagar: 11:00 - 17:00
Lördagar: 12:00 - 15:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier / Utställning Miva Fine Art Galleries
Sveriges ledande konstgalleri för modern
Museum & Gallerier Galleri 21
Galleri vid Rådmansgatan
Museum & Gallerier Galleri Estetica
Galleri vid Helmfeltsgatan
Museum & Gallerier Galleri S:t Gertrud
Konstfrämjandets galleri vid Östergatan

De som gillade detta gillade också

Utställning Mattias Nordéús och Andreas Glad
Skånes konstförening 26/11 - 18/12
Jag söker
Laddar guider...