Evenemanget har varit

När sillen gick till

Utställning

När sillen gick till

När sillen gick till Limhamns museum

Limhamns museum

När sillen gick till! Fiskehistoria på Torpet

Söndagen den 27 mars slår Limhamns Museiförening upp dörrarna på Torpet för "När sillen gick till". En utställning om fiskerinäringen på Limhamn. Utställningen är ett samarbete mellan museiföreningen och Björn Sjögren, som samlar fiskeredskap i sin hodda i fiskehamnen.

Det började med en notis i en dagstidning där museiföreningen fick upp ögonen för Björn Sjögrens stora hobby. Det visade sig att Björn har samlat en stor mängd fiskeredskap i sin hodda och planerar att bygga ut och öppna ett eget museum. Här finns "tjejs", "rusor", "stryg", "kaptens ko", "bödenålar", "stöja", "tru", "fars bör" och "mors bör" och hundratals andra prylar som alla förstås har sina egna namn på limhamnsdialekt, och som får sin förklaring och beskrivning på utställningen.

Björn började fiska som liten grabb och har alltid haft fiske som hobby. Sedan 11 år tillbaka har han egen hodda i hamnen. Det började med att han samlade spön och rullar och så småningom vidgades sortimentet. Han fick upp ögonen på vad som hände i hamnen. Nya kvastar sopade rent i hoddorna och urskillningslöst kastades inredningar och redskap på tippen. Sen dess har han samlat och nu kommer folk som fortfarande hittar gamla redskap i sina gömmor och lämnar till Björn som gärna tar vara på grejorna. Ett kulturarv om Limhamns fiskehistoria bevaras tack vare Björn!

Nu får museiföreningen låna redskap och andra utställningsföremål av Björn och ställa ut på Torpet. Föreningen kompletterar med bilder och texter som berättar om livet för fiskarna och deras familjer, ett hårt arbete både till sjöss och på land där alla i familjen fick hjälpa till efter förmåga.

Museiföreningens förhoppning är naturligtvis att utställningen ska väcka nyfikenhet hos både medlemmar och andra som är intresserade av hur det varit, inte minst skolorna, som här får ett utmärkt tillfälle att ta del av Limhamns historia. Uställningen öppnar den 27 mars och pågår lördagar och söndagar under hela sommaren. Grupper från skolor och föreningar är välkomna för guidad visning på vardagar efter överenskommelse.

Lägg till en tagg
Arrangör av När sillen gick till

Limhamns museum

Telefonnummer

Websida

http://www.limhamnsmuseum.nu/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Malmö, Limhamnsvägen 102

Spara intressen för När sillen gick till
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för När sillen gick till

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för När sillen gick till

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Veckodagar
Pågår mellan:
27 mars 2011 - 12 september 2011
Lördagar: 13:00 - 16:00
Söndagar: 13:00 - 16:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Limhamns museum
Helgöppet med info om lokal historia
Museum & Gallerier Limhamns Konsthall
Limhamns Konstförening
Motion & Hälsa / Barn & Familj Limhamn ishall
Åk skridskor innomhus i Annetorp
Föredrag & Samhälle Limhamns Folkets Hus
Brett utbud av aktiviteter
Jag söker
Laddar guider...