Evenemanget har varit

One

Utställning

One

Foto: Ramon Reissmüller

Moderna Museet

Under Propro Props sista helg ges en ny chans att höra Mats Lindströms verk One (for David Tudor), som framfördes under vernissagen.

One (for David Tudor) för lysrörsarmaturer och elektronik av Mats Lindström beställdes ursprungligen av Moderna Museet i Stockholm och hade premiär vid ett internationellt symposium om Robert Rauchenbergs konst 2007. Sedan premiären har stycket utvecklats till Lindströms portalverk och blivit något av en modern klassiker med framträdanden på ett 20-tal platser exempelvis i Venedig, Norberg, Belgrad, Falköping, Berlin, Ljubljana, Gävle, Kaliningrad, Köpenhamn och New York.

Stycket är som titeln signalerar tillägnat den amerikanske pianisten och tonsättaren David Tudor som var en av pionjärerna i utvecklandet av live-elektroniska framföranden. Lysrörsarmaturerna som användes vid premiären av One (for David Tudor) var tillvaratagna från den övergivna datorhallen på EMS, en gång hemvist för en av världens mest kraftfulla musikdatorer. På ett sätt återvinner One både några arkeologiska artefakter från datormusikens glansdagar och de arbetsmetoder som i framstegshysterins tidevarv inte fick en chans att utvecklas till fulländning.

One är inte ett försök att rekonstruera David Tudors legendariska Fluorescent Sound från 1964 som framfördes med hjälp av Moderna Museets ordinarie takbelysning. One är ett sätt att återknyta till några av Tudors karakteristiska egenskaper som tonsättare; den tekniska ambitionsnivån, meodiken och den estetiska attityden.

One har i många sammanhang framförts i samarbete med koreografen Anna Koch. Anna Koch har beskrivit One "som ett öppet förslag, fritt från historiskt belastning och samtidigt en tydlig referenspunkt för rörelsen". På Moderna Museet Malmö kommer Mats Lindström att presentera en omkring 50 minuter lång version av verket. Man kan fritt förhålla sig till stycket som en konsert eller som en installation.

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av One

Moderna Museet Malmö

Telefonnummer

Websida

http://www.modernamuseet.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Malmö, Gasverksgatan 22

Spara intressen för One
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för One

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för One

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Moderna Museet
Ett av europas ledande museer
Museum & Gallerier Romska Museet
Kultur och historia vid Ystadsvägen
Utställning Från 1500 till Nu
Malmö Konstmuseum
Jag söker
Laddar guider...