Evenemanget har varit

High School filmer

Film

High School filmer

High School filmer Cinemateket Stockholm

Cinemateket Stockholm

Fyra filmer från fyra decennier på Cinemateket

Säg "high school-film" och de flesta över 30 tänker på John Hughes och Breakfast Club. så även Cinematekets redaktion. Men high school, amerikanernas motsvarighet till gymnasiet (och junior high school, deras högstadium), hade förstås förekommit på film även innan frukostklubben tvingades till kvarsittning på Shermer High 1985. Det var på 50-talet som ungdomen på allvar slog igenom som samhällsgrupp i USA, när rock’n’rollen blev den första breda populärkulturella rörelsen som riktade sig till ungdomar. Plötsligt var det möjligt att vara ung och ha en identitet, en stil, ett personligt uttryck, och detta färgade även av sig på hur amerikanska tonåringar skildrades på film. Vi visar fyra filmer från fyra decennier, som på olika sätt handlar om den amerikanska skolungdomens väl och ve. Don’t be late!

I serien High School ingår:


Film: Breakfast Club
Regi: John Hughes
Fem skolelever - sportkillen, nörden, bråkstaken, miffot och poppistjejen - tvingas till kvarsittning på en lördag. Under dagens gång, när de en efter en öppnar sig, bryts tonårsattityderna gradvis ned och stereotyperna ställs på ända. Toppar de flesta listor över historiens bästa high school-filmer.
Visas: on 11 januari 18:00

Film: Vänd dem inte ryggen!
Regi: Richard Brooks
Milstolpe inom amerikansk ungdomskultur, där Glenn Ford spelar en engelsklärare som försöker hantera struliga elever. Regissören Richard Brooks hittade ledmotivet "Rock Around the Clock" i Fords son Peters skivsamling. När låten spelades under förtexterna var det första gången rockmusik hördes på film.
Visas: to 12 januari 20:15

Film: Unga rebeller
Regi: Jonathan Kaplan
Matt Dillon debuterade i detta subversiva mästerverk, där tonåringar i välplanerad förort tröttnar på att föräldragenerationen skiter i dem. Påminner mer om Badlands än Breakfast Club och låg på hyllan i två år innan producenterna vågade visa den i USA. Filmen var Nirvanasångaren Kurt Cobains favorit, och inspirerade till musikvideon för "Smells Like Teen Spirit".
Visas: sö 15 januari 16:15

Film: High School
Regi: Frederick Wiseman
Klassisk dokumentär som avslöjar de auktoritära värderingar som genomsyrar lärarkåren på en urtypiskt vit medelklasskola i Philadelphia. De unga tjejerna får träna på att gå fint och pojkar drillas till att bli riktiga män. Stundtals otäckt lik Wisemans debutfilm, Titicut Follies, om ett mentalsjukhus i Massachusetts.
Visas: fr 20 januari 18:00

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av High School filmer

Cinemateket Stockholm

Websida

http://www.sfi.se/sv/cinemateket/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Lindarängsvägen 7

Spara intressen för High School filmer
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för High School filmer

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för High School filmer

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Datum
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Utställning Stockholm
Stockholms stadsmuseum
Film / Barn & Familj Babybio
Bio för föräldralediga på Biografteatern
Utställning Stockholms vatten
Stockholms stadsmuseum
Jag söker
Laddar guider...