Evenemanget har varit

Lady Warhol

Utställning

Lady Warhol

Lady Warhol Fotografiska

Fotografiska

Christopher Makos
Lady Warhol
9 december - 20 mars 2011

Fotografiska visar som första plats i världen utställningen Lady Warhol av Christopher Makos. Åtta peruker, två dagars poserande, 16 kontaktkartor och 50 fotografier resulterade i en unik porträttserie som visar en Warhol vi aldrig tidigare sett. En förvandling från popkulturens kanske främsta tolkare och bildkonstnär till sitt alter ego, Lady Warhol.

Projektet Lady Warhol är resultatet av två vänners intensiva arbete under några dagar 1981. Warhol skulle stå modell och Makos fotografera. Christopher Makos var under den här perioden inspirerad av dadaismen och Man Rays klassiska bilder av Rrose Sélavy från 1921, där konstnären Marcel Duchamp porträtteras iklädd klänning och hatt.

Lady Warhol är Makos egen tolkning av Man Rays arbete. Medan Man Rays bilder spelade på Sélavys mörka, mystiska utstrålning ville Makos förstärka Warhols närmast kritvita uppenbarelse genom en kvinnlig gestalt. De 50 av sammanlagt 349 porträtt som utgör kärnan i serien visar en blek Andy Warhol i skjorta och slips mot en vit vägg. Med peruker, hård make-up och poser intar Andy Warhol steg för steg sitt alter ego Lady Warhol.

"Andy visade sällan den här sidan för allmänheten. Han var på något sätt obekväm i rollen, trots att den var en del av honom. Men vi kunde vara avslappnade tillsammans vilket tillät Lady Warhol att komma fram i den här bildserien. Jag ser både en öppenhet och en sårbarhet mitt i hans behov av att synas", säger Christopher Makos.

Fotografen Christopher Makos och Andy Warhol blev redan 1971 goda vänner och gjorde flera resor och projekt tillsammans. Ett exempel är Warhols första fotobok, Exposures, som formgavs av Makos.

Christopher Makos föddes 1948 i Lowell, Massachusetts, USA men växte upp i Kalifornien innan han flyttade till Paris för att studera arkitektur. Under en kortare period assisterade han fotografen Man Ray som blev en stor inspirationskälla. Makos kallades av vännen Andy Warhol för "den mest moderna fotografen i Amerika". Redan 1971 blev de goda vänner och gjorde flera resor och projekt tillsammans, bland annat boken Andy Warhol in China, Lady Warhol och fotoboken Exposures, vilken formgavs av Makos.

Utställningen är curerad av La Fábrica i Madrid.

Lägg till en tagg
Arrangör av Lady Warhol

Fotografiska

Telefonnummer

Websida

http://www.fotografiska.eu/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Stadsgårdshamnen 22

Spara intressen för Lady Warhol
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Lady Warhol

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Lady Warhol

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Pågår mellan:
10 december 2010 - 21 mars 2011
Pågår mellan:
10 december - 21 mars
Dagligen:
10:00 - 21:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Fotografiska
Samlingsplats för fotografi
Bar / Konsert Lördag på Fotografiska
Konsert och bar på Fotografiska
Jag söker
Laddar guider...