Gamla stan

Promenad

Gamla stan

Gamla stan Promenad i det äldsta Stockholm

Promenad i det äldsta Stockholm

Gamla stan är den äldsta delen av Stockholm och här har människor har bott och verkat i över 750 år.

Ett tips är att gå från Slussen till Sergels torg - eller tvärtom. Då får du en bra överblick över hela området.

Starta med att gå Drottninggatan söderut, där du efter ett tag kommer passera Riksdagshuset, där den svenska riksdagen är belägen. Då du når Stockholms slott, Kungliga slottet, som är Hans Majestät Konungens officiella residens. SLottet stod klart 1754 i barockstil av arkitekt Nicodemus Tessin d.y.

Gå mot Storkyrkan som ligger på den högsta platån i Gamla stan, som räknar sin historia från tiden för Birger Jarl kring 1250-talet.

På Köpmantorget på Österlånggatan i Gamla stan hittar du statyn Sankt Göran och Draken. Det är en kopia i brons av en liknande staty i Storkyrkan som är i trä.

Vandringen fortsätter på Österlånggatan. Här hittar du några gallerier och även restaurangen Gyldene Freden där människor har ätit och druckit i nästan 300 år. Det anses vara den äldsta restaurangen i Sverige.

Österlånggatan tar dig till Järntorget. Torget brukade vara en plats för handel eftersom det är nära hamnarna i Mälaren och Saltsjön. Torget fick sitt namn av att man bland annat sålde järn. Varför inte ta en kopp kaffe på Sundbergs konditori från 1785.

Vid Järntorget tar det kända turiststråket längs Västerlånggatan sin början. Här möter du turister från alla hörn av världen. Precis i början av Västerlånggatan hittar du Mårten Trotzigs gränd, som är den smalaste gatan i Stockholm. Det fick sitt namn från den tyska köpmannen Mårten Traubtzich som köpte hus i gränden i slutet av 1600-talet.

Stortorget är Stockholms äldsta torg och Stockholms stad ursprungligen växte från denna plats. Här ägde Stockholms blodbad rum 1520.

Riddarhuset ligger på västra sidan av Gamla stan. Många anser att det är Stockholms vackraste byggnad.

Från Riddarhuset leder en liten bro över till Riddarholmen som också är en del av Stockholms historiska centrum. I Riddarholmskyrkan ligger de flesta svenska kungar begravda.

Promenaden går sedan tillbaka till Gamla stan och fortsätter ner längs någon av de västra gatorna, exempelvis Lilla Nygatan. Gå över vattnet mot Slussen, där promenaden slutar och det går bra att ta tunnelbanan.

Bilder från www.

Lägg till en tagg
Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Stortorget

Spara intressen för Gamla stan
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Gamla stan

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Gamla stan

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Promenad / Föredrag & Samhälle Stieg Larssons Millennium
Stadsvandra med Sthlm Stadsmuseum
Utställning Stockholm
Stockholms stadsmuseum
Utställning Stockholms vatten
Stockholms stadsmuseum
Nattklubb / Gay & HBT SLM Stockholm
Stockholms läderklubb vid Mariatorget
Jag söker
Laddar guider...