Igelbäckens Kulturreservat

Promenad / Natur & Utflykt

Igelbäckens Kulturreservat

Igelbäckens Kulturreservat Järvafältets dalgång

Guider
Järvafältets dalgång

Genom Järvafältets dalgång rinner Igelbäcken som en pulsåder genom det gamla odlingslandskapet. Bäcken, som är ett viktigt nav i den regionala Järvakilen, länkar samman grönområden i Sollentuna och Järfälla genom Stockholm och Sundbyberg ned mot Solna. I Igelbäcken lever också den sällsynta fisken grönling, som är något av en symbol för området.

2006 inrättade Stockholms stad Igelbäckens kulturreservat för att bevara och utveckla odlingslandskapet, som har anor från bronsåldern men även visar hur området såg ut vid förra sekelskiftet. Kulturvärden och naturvärden hänger ihop och har till stor del skapats i mötet mellan människa och natur.

Här finns rika möjligheter till sport- och friluftsaktiviteter med motionsspår, ridvägar och ett nät av promenadvägar. Från bostadsområdena i Södra och Norra Järva tar du dig lätt ut i reservatet för att vandra, cykla eller åka skidor.

När man vandrar i landskapet utmed bäcken kan man finna arter som är förknippade med äldre odlings-, ängs- och betesmarker, till exempel backsippa, korskovall, backtimjan och ängsskallra. På våren spelar sånglärkan över fältet och morkullans flyktläte kan höras i skymningen. Även hornuggla och olika rovfåglar lever i området.

Landskapet i Järva friområde har präglats av de gårdar varifrån man under mycket lång tid brukat jorden i dalgången. Gårdarna fungerar idag som mötesplatser på fältet och här finns nu ett rikt utbud av aktiviteter, inte minst för barn och ungdomar., Exempel på aktiviteter är folkpark och café vid Eggeby Gård, djurskötsel och bangolf i Akalla By, olika hantverkskurser och konstutställningar vid Husby Gård. På Granholmstoppen kan man spela discgolf och äta en bit mat. Skolbarn får undervisning ute i naturen vid Eggeby Gårds Fältskola. Vid Hästa Gård finns stadens enda fungerande jordbruk, som också är ekologiskt, och har kor, får och hästar betande över delar av fältet.

Under våren 2010 har Stockholms stad anlagt Tidens väg - en cirka två kilometer lång kulturhistorisk vandring i områdets spännande förflutna, längs grusvägar och med avstickare ut i naturen.

Till Igelbäckens kulturreservat tar du dig enklast via tunnelbana till stationerna Kista, Husby, Akalla, Rinkeby, Tensta eller Hjulsta, som alla ligger på gångavstånd från reservatet.

Lägg till en tagg
Websida

http://www.stockholm.se/KulturFritid/Park-och-natur/Naturreservat-i-Stockholms-stad/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Husby gård

Spara intressen för Igelbäckens Kulturreservat
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Igelbäckens Kulturreservat

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Igelbäckens Kulturreservat

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Natur & Utflykt Blidösundsbolaget
Dagsutflykt på havet
Natur & Utflykt Akalla 4H-Gård
Djur, lek och spel vid Järfafältet
Natur & Utflykt / Barn & Familj Djurgården runt
Med en guide för varje smak
Park & Picknick / Natur & Utflykt Rosendals trädgård
Biodynamisk odling och pedagogisk

De som gillade detta gillade också

Promenad / Sevärdhet & Utsikt Promenad i Gamla stan
Spännande tur i smala gränder
Promenad / Sevärdhet & Utsikt Promenera i Gamla stan
Smala gränder fyllda med historia
Jag söker
Laddar guider...