Judarskogens naturreservat

Promenad / Natur & Utflykt

Judarskogens naturreservat

Judarskogens naturreservat Groddjursrikt område

Groddjursrikt område

Stockholms första naturreservat. Naturen är omväxlande med öppna ängsmarker och kuperade skogsmarker med sjön Judarn centralt belägen. I hela området finns ett nät av promenadvägar och stigar. Du kan promenera runt sjön Judarn och uppleva sjöns skiftningar och en variation av naturtyper.

I norr omgärdas sjön av våtmarker som utgör en utmärkt livsmiljö för bland annat groddjur. Här finns Stockholms samtliga groddjur representerade, till och med den större vattensalamandern har påträffats. Går du ut i skymningen en aprilkväll kan du få höra grodornas lekläten ljuda vid sjön.

Staden har nyligen anlagt två dammar i anslutning till sjön Judarn för att skapa fler livsmiljöer för groddjuren i området.

I sjön Judarn lever också abborre, mört och ruda och om du har fiskekort kan du pröva fiskelyckan. Söder om sjön är naturen starkt kuperad och nästan trolsk med grova träd och blocksamlingar. Här häckar bland annat spillkråka och tofsmes, arter som signalerar goda skogskvaliteter. Har du tur kan du även få skåda duvhökens flykt genom barrskogen.

I området finns tydliga spår efter inlandsisen som lämnade stockholmstrakten för cirka 10.000 år sedan. Särskilt intressanta är de så kallade "De Geermoränerna" som ser ut som upphöjda, långsmala stensamlingar. Detta är en klassisk lokal för att studera inlandsisens spår och "De Geermoränerna" är klassade som riksintresse. På ett par höjder väster om sjön har de människor som levde här under bronsåldern också lämnat spår i form av gravar och en skålgropssten.

De öppna ytorna i norr var en gång i tiden jordbruksmark. Idag kan de användas för olika aktiviteter som lek och sport. Fälten omgärdas av slånbuskage som under våren blommar i riklig mängd.

Du kan ta tunnelbanan till Åkeshov eller Ängbyplan för att komma till Judarreservatet.

Lägg till en tagg
Websida

http://www.stockholm.se/KlimatMiljo/Natur-och-parker/Naturreservat-i-Stockholms-stad/

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Bergslagsvägen 139

Spara intressen för Judarskogens naturreservat
???AddInterest??? Gilla evenemanget
Betyg för Judarskogens naturreservat

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Judarskogens naturreservat

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Natur & Utflykt Blidösundsbolaget
Dagsutflykt på havet
Natur & Utflykt / Barn & Familj Djurgården runt
Med en guide för varje smak
Natur & Utflykt Akalla 4H-Gård
Djur, lek och spel vid Järfafältet
Jag söker
Laddar guider...