Evenemanget har varit

Lars Hillersberg

Utställning

Lars Hillersberg

Lars Hillersberg Kulturhuset

Kulturhuset

"11 September" (2001) Originalbild
Föregående 1 av 4 1 2 3 4 Nästa

"Konstnär blir den som inte kan bli serietecknare", brukade Lars Hillersberg säga. Hans dräpande, svarta satirteckningar kommenterade under flera decennier allt från små dagsaktuella händelser till internationell storpolitik.

Vi presenterar den första retrospektiva utställningen efter Lars Hillersbergs (1937-2004) bortgång, med ambitionen att visa hela hans konstnärskap. Det blir tillfälle att fundera både över de bildstormar som Lars Hillersberg väckte på sin tid och över hur genren politisk satir har utvecklats från 60-talet fram till idag.

Lars Hillersberg var en föregångare när det gällde egenpublicering och serier. Hans karikatyrer och drastiska utspel väckte starka känslor och själv satte han en ära i att bli refuserad. Från första början gick han i klinch med konstbegreppet och han dolde aldrig sitt förakt för konstmarknaden, trots att egna hans karriär fick en flygande start.

När Hillersbergs konstnärskap visas på nytt, nio år efter hans bortgång, framträder flera nya och oväntade sidor. Förutom de välkända satirteckningarna och grafiken visar vi målningar i större format och några av hans skulpturer. Du kan också återupptäcka tidningen "PUSS", som digitaliserats inför utställningen, och följa hans fortsatta publicistiska verksamhet med tidningen "Utslag" på 80-talet och "Gatskrikan" på 90-talet.

Det var USA:s inblandning i Vietnamkriget som väckte Hillersbergs politiska engagemang. Våren 1967 deklarerade han att han att han skulle lämna produktionen av unika konstverk för att övergå till bildproduktion för massmedia. Så presenterades tidningen "PUSS" för allmänheten - "en ljuv, spirituell och humoristisk uppvisning i revolt, avsky, leda och äckel inför det bestående, etablerade och välmående" skrev Olle Granath i Dagens Nyheter.

Det skulle bli 24 nummer av "PUSS" mellan 1968 och 1973 med Lars Hillersberg som drivkraft och ansvarig utgivare. I redaktionen ingick av och till Carl Johan De Geer, Karin Frostenson, Åke Holmqvist, Leif Katz, Ulf Rahmberg, Lena Svedberg och Christer Themptander.

Utställningen är sammanställd av samlaren Valdemar Gerdin och illustrationshistorikern Andreas Berg, som även är redaktör för boken "Lars Hillersberg - entreprenör och provokatör", utgiven av Ordfront förlag i samband med utställningen.

Tack till MTAB Transport & Spedition AB samt Pelikantapeten.se.

15 jun-15 sep, 2013
Galleri 5, våning 5.

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av Lars Hillersberg

Kulturhuset Stadsteatern

Websida

http://www.kulturhuset.stockholm.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, SERGELS TORG 3

Spara intressen för Lars Hillersberg
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Lars Hillersberg

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Lars Hillersberg

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Veckodagar
Pågår mellan:
15 juni 2013 - 16 september 2013
Måndagar: 08:00 - 18:00
Tisdagar: 11:00 - 18:00
Onsdagar: 11:00 - 18:00
Torsdagar: 11:00 - 18:00
Fredagar: 11:00 - 18:00
Lördagar: 11:00 - 18:00
Söndagar: 11:00 - 18:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Föredrag & Samhälle P5 STHLM Sänder
Kulturhuset Stadsteatern
Jag söker
Laddar guider...