Evenemanget har varit

SLAS - jag minns dig nog

Utställning

SLAS - jag minns dig nog

SLAS - jag minns dig nog Om Stig Claesson på

Om Stig Claesson på Kulturhuset

Stig Claesson (1928-2008), Slas, är en av våra mest folkkära författare, skribenter och konstnärer. Under sex produktiva decennier gestaltade han med omisskännlig prosa och träffsäker linje sitt Stockholm, den svenska landsbygden och ett Sverige i förändring.

Tre år efter hans bortgång gör Kulturhuset den första större presentationen av detta mångsidiga konstnärskap. Utställningen sveper över Stig Claessons omfattande gärning i olika uttryck och ger i filminslag, idéer och utkast även inblick i de konstnärliga processerna. Vi möter välbekanta porträtt och oväntade motiv, hågkomster från förr och kommentarer från idag.

Få har rört sig mellan ordet och bilden med sådan självklarhet som Stig Claesson. Inte många har nått samma popularitet och spridning. Med närmare nittio boktitlar bakom sig och en bildvärld vi mött i snart sagt varje svenskt väntrum eller banklokal erövrade Stig Claesson en särskild plats i den svenska folksjäl han så ofta gestaltat.

Stig Claesson rörde sig mellan Stockholm, den svenska landsbygden och Europa. Hans motivvärld likaså. Slagfärdigt och okonstlat skrev han om stort och smått. Ofta med en underliggande klasskänsla och en kritik av sakernas tillstånd i det Sverige som inte längre finns, finstämt skildrat i en av hans mest lästa romaner, "Vem älskar Yngve Frej" från 1968.

Stig Claessons drivna penna tecknade vardagen: stadens folkliv och byggnader, öppna landskap och djupa skogar, kossor och får, traktorer och stugor, boxningens arenor och resor i Europa. Han tecknade ständigt och för att hålla igång, men också för brödfödan. Många av teckningarna blev illustrationer till de krönikor som Stig Claesson under hela sitt yrkesliv skrev för bland annat Aftonbladet och Metallarbetaren. Det var också som tecknare och illustratör han började sin bana.

Måleriet kom senare, med Konstakademin och lärare som Arvid Fougstedt, Bror Hjorth och Sven X:et Erixson. Målaren Stig Claesson behärskade sitt hantverk, även om tålamodet inte alltid fanns där. Snabbt skulle det gå, i synnerhet vad gällde porträtten. Ofta blev det bra, ibland inte alls. Emellanåt riktigt bra. Stig Claessons syn på skapandet var väldigt jordnära och handlade lika mycket om konstnärlighet som försörjning och flit.

Utställningen är producerad av Kulturhuset
Programmen genomförs i samarbete med ABF Stockholm

10 juni - 11 september 2011

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av SLAS - jag minns dig nog

Kulturhuset Stadsteatern

Telefonnummer

Websida

http://www.kulturhuset.stockholm.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Sergels Torg 3

Spara intressen för SLAS - jag minns dig nog
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för SLAS - jag minns dig nog

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för SLAS - jag minns dig nog

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Veckodagar
Pågår mellan:
08 juni 2011 - 12 september 2011
Måndagar: 08:00 - 18:00
Tisdagar: 11:00 - 18:00
Onsdagar: 11:00 - 18:00
Torsdagar: 11:00 - 18:00
Fredagar: 11:00 - 18:00
Lördagar: 11:00 - 18:00
Söndagar: 11:00 - 18:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Utställning Sveriges kungliga historia
Basutställning på Livrustkammaren
Utställning Smycken
Nordiska museet
Jag söker
Laddar guider...