Evenemanget har varit

Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk

Utställning

Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk

Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk Moderna

Moderna Museet

Stockholm 22 januari 2014 - 27 april 2014

Moderna Museet inleder konståret 2014 med utställningen Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk. Utställningen tar fasta på modernisternas fascination för maskinen och den mekaniska vardagen, och upptäcker också hur samtida Kraftwerk utforskat relationen mellan människa och maskin. En sal är ägnad Kraftwerks 3-D-installation 1 2 3 4 5 6 7 8 (2013).

Den 20 februari 1909 publicerades det första futuristiska manifestet, författat av den italienske poeten och futurist-ledaren Filippo Tommaso Marinetti, i den franska dagstidningen Le Figaro. En radikal maskinestetik lades fram som skulle svepa bort all klassisk, antik skulptur och radera det förlegade måleriet. Futuristerna dyrkade den växande industrins maskiner och inledningsvis var förhärligande av krig och våld ett centralt inslag. Efter första världskriget klingade entusiasmen av men det estetiska programmet levde vidare hos avantgardet i Paris, New York, Prag, Dessau och Moskva.

Konsten började i det tidiga 1900-talet att skildra de nya erfarenheter som livet i moderna storstäder förde med sig. Metropolen i sig blev ett modernt motivval, som i Aleksandra Eksters uppbrutna landskap Venezia (1915), där skönheten i stadens kontraster och speglingar lyfts fram. Det mekaniska massmediet film, liksom modern dans och teater, kom att bli viktiga konstformer för att gestalta tidens omvälvande energi. Scenkonsten fungerade som ett laboratorium där vilda idéer kunde förverkligas i stor skala och i samklang med de andra konsterna.

Fernand Léger och många av hans samtida strävade efter industriella principer om ordning, rytm och effektivitet i sitt måleri, och använde också maskinen som formmässig förebild. För dadaister som Francis Picabia och Marcel Duchamp var maskinen istället en symbol för det irrationella. Allteftersom frammanade rationaliseringen inom industrin och erfarenheterna av kriget idéer om kroppen som själlös motor, och konstnärer började avbilda maskinartade kroppar. Mekaniska baletter sattes upp där dansare mödosamt rörde sig i otympliga, stiliserade kostymer. Senare skulle Charlie Chaplin i Moderna Tider (1936) parodiera maskinmänniskan och kritisera den ökande produktionstakten vid det löpande band som industrimagnaten Henry Ford infört vid sina fabriker.

Curator: Jo Widoff

Taggad som
Lägg till en tagg
Arrangör av Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk

Moderna Museet STHLM

Pris

120 kr

Websida

http://www.modernamuseet.se

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Stockholm, Skeppsholmen

Spara intressen för Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Evenemanget har varit
Framåt »
Veckodagar
Pågår mellan:
26 januari 2014 - 27 april 2014
Tisdagar: 10:00 - 20:00
Onsdagar: 10:00 - 18:00
Torsdagar: 10:00 - 18:00
Fredagar: 10:00 - 18:00
Lördagar: 10:00 - 18:00
Söndagar: 10:00 - 18:00
Evenemanget har varit

Liknande evenemang

Museum & Gallerier Moderna Museet
Samtidskonst på Skeppsholmen
Utställning Öyvind Fahlström
Moderna Museet STHLM
Utställning Japan
Etnografiska museet
Utställning Smycken
Nordiska museet
Jag söker
Laddar guider...