Vantörs kyrka

Sevärdhet & Utsikt

Vantörs kyrka

Vantörs kyrka Typisk 60-tals kyrka i Bandhagen

Typisk 60-tals kyrka i Bandhagen

Vantörs kyrka började byggas 1958 och invigdes 1959 och är ritad av arkitekterna Berndt Alfreds och Gunnar Larsén.

Vantörs kyrka är en anläggning i två plan där det övre rymmer kyrkorum, sakristia, kapell, samlingssal och kapphall. Entréer på detta våningsplan finns i väster och sydväst. Tomten lutar kraftigt från väster ner mot öster där en entré från Högdalsplan leder in till bottenplanet där
fler församlingslokaler finns. Över detta entréparti reser sig kyrktornet. Den del av byggnaden som innehåller kyrkorummet reser sig över de omkringliggande lokalernas lägre byggnadsdelar. Dessa bildar tillsammans en oregelbunden planform med flacka takfall vinklade åt olika håll.

Kyrkan är byggd av tegel och betong. Fasaderna är murade med rött tegel i munkförband. Fönstren på bottenvåningen i öster har mitt- och tvärpost. På den norra och västra fasaden finns enluftsfönster. För övrigt är smala fönsteröppningar placerade i djupa vertikala slitsar i teglet med täta mellanrum. Alla fönster har mörkmålade träkarmar. Från nordost förstärks kyrkorummets höjdverkan genom de mycket höga fönsterslitsarna i muren samt genom tornet, placerat direkt sydost om denna del.

Tre klockor, gjutna av Bergholtz i Sigtuna, hänger i en öppen konstruktion av betongbjälkar. Tornet kröns av en förgylld tupp av aluminium formgiven av skulptören Arne Jones (1914-76). Intill detta torn reser sig ett något lägre, slutet trapptorn direkt mot klocktornet. Kyrkans tak är klädda med kopparplåt, som är neddragen över takfoten. De flacka takfallen syns inte från marken. Huvudingången till kyrkorummet ligger i väster där porten är delvis glasad vertikalt, likt fönstren i fasaden.

Bredvid porten finns en skulptur av brons, Jesus och människan, utformad av konstnären Margot Hedeman. Porten mot Högdalsplan, som leder tillförsamlingsexpeditionen, är gjord av koppar med relief av konstnären Fritz Sjöström.

Interiör
Från kyrkans huvudentré i väster, med relativt låg takhöjd och väggar av rött tegel, leder en kalkstenstrappa ned till kyrkorummet. Det kan nås genom sju olika dörrar varav sex vetter mot väster. Kyrkorummets mittparti är rektangulärt i nord-sydlig riktning med koret i norr. Golvet är belagt med kalksten med friser av tegel.

Foto: Daniel Mott

Lägg till en tagg
Arrangör av Vantörs kyrka

Vantörs församling

Websida

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=639976

Dela
mail
Kopiera sidlänken
Adress

Bandhagen, Önskehemsgatan 23

Spara intressen för Vantörs kyrka
???AddInterest??? Gilla evenemanget
???AddInterest??? Gilla organisatören
Betyg för Vantörs kyrka

Har du varit på detta? Ge ett betyg!

1 2 3 4 5
Recensioner för Vantörs kyrka

Det finns inga recensioner ännu

»  Jag är arrangören av detta evenemang
» Tipsa oss

Bokningskalender Bokningskalender

Framåt »
Alltid öppet

Liknande evenemang

Sevärdhet & Utsikt S:ta Clara kyrka
Kyrkan vid T-Centralen
Sevärdhet & Utsikt S:t Görans Kyrka
1900-tals kyrka på Kungsholmen
Sevärdhet & Utsikt Katarina kyrka
Barockkyrka vid Högbergsgatan
Sevärdhet & Utsikt Hedvig Eleonora Kyrka
Vacker arkitektur från 1737
Sevärdhet & Utsikt Kungliga slottet
Kungafamiljens residens, tre museer och
Jag söker
Laddar guider...